A tavaszias télben a disznótorok idejét éljük
A tavaszias télben a disznótorok idejét éljük, sül a hurka, kolbász, tepertő.
Első hallásra messze „esik” egy lekvárium a disznóvágásoktól, ám rögtön kiderül, hogy mégsem. Lekvárkínálatunkban megtalálhatják azokat a lekvárokat is, amelyek a nem éppen egészséges, ám roppant finom, magyaros ételekhez is jól illeszkednek. Íme, egy rögtönzött „étlap”:
frissen sült pecsenye, mellé
– fokhagyma lekvár almával (tejföllel, vagy krémsajttal kikavarva…!), vagy
– vörösboros szilva chutney, vagy
– lilahagyma lekvár, vagy
– vörösboros áfonya lekvár
sült kolbász , mellé
– lilahagyma lekvár vagy
– cékla chuthey
sült hurka, mellé
– cukkini chutney.
És hogy mit kínálunk a disznótoros zárásaként?
Szilvalekváros tepertős papucsot!
S hogyan készül a falusi ételek elengedhetetlen finomsága, a tepertős papucs a Viharsarki Lekváriumban, most megtudhatják.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg darált tepertő, 3 dkg élesztő langyos, cukros tejben felfuttatva, 10 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl, só (kb. 1 evőkanál), szilvalekvár
Elkészítés: a lisztet a tepertővel és a margarinnal összemorzsolom, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját és a tejfölt. Jól kidolgozzuk. (Nagymamám mindig arra tanított, hogy „csak” addig kell gyúrni, dagasztani a tésztákat, amíg tiszta nem lesz a kezünk.) Másfél órát letakarva pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 2-3 mm). Derelyevágóval négyzeteket vágunk, a közepükbe szilvalekvárt halmozunk, a két szélét összefogjuk, majd felvert tojással megkenjük. Közepes tűzön pirosra sütjük.
Ugye beindultak a pavlovi reflexek?