web analytics

2. Zöldséglekvárok

Amikor puszta kíváncsiságból elkészítettük az első lilahagyma lekvárunkat, még nem is gondoltuk, mekkora gasztronómiai ízutazásra váltottunk jegyet. Számunkra is bizarrnak hatott első hallásra ez az ízvilág, de a puding és a zöldséglekvár próbája is a kóstolás … és elindult a „lavina”.

A sós, az édes, a savanyú, a csípős, a pikáns, a zöldséges, a gyümölcsös … a palettának valójában csak a fantázia szabhat határt, s hogy táplálkozás-élettani szempontból is megfeleljen a tudatos fogyasztók elvárásainak, eritrittel, mézzel, vagy natúr készülnek.

A zöldséglekvárok a kulináris élvezeteket kedvelőknek és azoknak ígérnek  különleges ízélményt, akik nyitottak a régiből származó újra. A gyermekkori karácsonyi asztal elmaradhatatlan része volt Nagymamám reszelt tormája – ebből született a tormalekvár, az ecetes fokhagymából a fokhagyma lekvár, amely egyben az egyik vezető lekvárunk is.

A gyökerek a múltat idézik, de ez a lekvárfajta nagyon is a jelenben él és sejthető a jövőképe is.

Kategória: